Contact maken met uw steunnetwerk

In het dagelijkse leven is het prettig om te weten dat u over een goed sociaal netwerk beschikt waarmee u zowel de goede als de kwade momenten kunt delen, en dat is met name van belang als u wordt behandeld voor een aandoening als MS.

Als u de steun hebt van uw MS-verpleegkundige, arts, vertrouwde vrienden en familie en andere mensen met MS, kan dat helpen de slechte dagen een beetje beter te maken en de goede dagen echt fantastisch.

"Als u het juiste advies en de nodige steun krijgt wanneer u deze nodig hebt, kan dat een enorm verschil maken in uw dagelijkse omgang met MS", aldus gezondheidspsychologe Clare Moloney het kan u helpen uw vertrouwen op te bouwen en eventuele angsten over uw aandoening of uw behandeling verminderen."

"Als u de juiste mensen om u heen hebt, kan dat eveneens helpen de aanpassing aan een nieuwe behandeling net dat kleine beetje gemakkelijker te maken."

Onze site bevat heel veel informatie en links waarmee u toegang kunt krijgen tot uw ondersteunende netwerken, nu en in de toekomst. U vindt hier secties over:

  • Uw arts: Tips voor gesprekken met uw arts over anticonceptie, advies om u te helpen optimaal gebruik te maken van de expertise van uw arts en advies over hoe u optimaal profijt kunt halen uit uw afspraken
  • Vrienden en familie: Hoe u optimaal gebruik kunt maken van steun van vrienden en familie (inclusief hoe u om hulp kunt vragen en hoe u uw collega's op het werk eventueel kan inschakelen) 
  • MS-steungroepen: Hoe u kunt profiteren van de ervaringen van andere mensen met MS, lid kunt worden van sociale netwerken en gebruik kunt maken van de voordelen van online forums.

Inspireer anderen!

"Als het goed met u gaat, kan het een fantastisch gevoel geven om uw succes met anderen te delen", zegt Clare. "Dit kan zo iets eenvoudigs zijn als uw plezier in het leven delen met vrienden en familie, maar ook het delen van uw succes met andere mensen met MS, zodat u hen kunt helpen inspireren."

U kunt bijvoorbeeld lid worden van een MS-organisatie om uw ervaringen te delen. "Als het goed met u gaat en als u uw behandeling volgens voorschrift volgt en het beste uit elke dag haalt, kunt u wellicht anderen helpen en inspireren om hetzelfde te doen", zegt Clare. "Dit kan ook goed voor u zelf zijn, omdat het enorm stimulerend kan zijn om te weten dat u een verschil maakt, niet alleen in uw eigen leven maar ook in dat van anderen."

MS/NLD/564/1-12/13.