Steun van familie en vrienden

De steun van vrienden en familie kan een groot verschil maken bij de manier waarop u omgaat met uw MS en uw behandeling, aldus gezondheidspsychologe Clare Moloney. Met name goede vriendschappen en de steun van familie kan helpen de stress te verlichten die het hebben van een chronische aandoening soms met zich mee kan brengen.

Hoe familie en vrienden kunnen helpen

Vrienden en familieleden kunnen waardevolle steun bieden op een groot aantal gebieden. Zo kunnen zij u helpen herinneren aan het innemen van uw medicatie, met u meegaan naar uw arts, u helpen met het vervoer of simpelweg een luisterend oor bieden of een knuffel als u deze nodig hebt.

Hoe u kunt vragen om hulp

"Het is altijd goed om te weten dat u om hulp kunt vragen als u deze nodig hebt en dat u mensen om u heen hebt die bereid zijn om te helpen", aldus Clare.

"Vaak willen familieleden en vrienden wel helpen maar weten zij niet hoe zij dat moeten aanpakken. Misschien zijn zij bang om u te beledigen of weten zij gewoon niet wat voor steun u nodig hebt", zegt zij. "Het is dus heel belangrijk dat u specifiek bent over waar u wel of geen hulp bij nodig hebt, zodat u optimaal gebruik kunt maken van die steun."

Sommige mensen in uw netwerk zullen in een betere positie verkeren om bepaalde typen steun te bieden dan andere. Zo toont onderzoek aan dat familieleden goede bronnen van steun zijn bij de behandeling, zoals herinneringen geven voor het innemen van medicatie en het meegaan naar het ziekenhuis. Terwijl vrienden vaak een belangrijke bron van hulp zijn als het aankomt op lichamelijke activiteit en beweging, het zorgen voor vervoer en het bieden van emotionele steun.

"Bedenk wat er gedaan moet worden en wie in uw omgeving het meest geschikt zou kunnen zijn voor die rol. Het zal zoveel gemakkelijker voor hen zijn om te helpen als het iets is waarbij zij zich op hun gemak voelen. Bedenk bijvoorbeeld wie het meest geschikt zou zijn om de kinderen voor u op te halen van school, regelmatig voor u boodschappen te doen of af en toe in de tuin te werken. U kunt er zeker van zijn dat de kans heel klein is dat zij het u kwalijk nemen dat u hen om hulp hebt gevraagd", adviseert Clare.

Hoe staat het met collega's op het werk?

Het is vaak een goed idee om een goede collega op het werk in vertrouwen te nemen en hem of haar te vertellen over uw MS en behandeling, zegt Clare. "Uw collega kan dan emotionele steun bieden op het werk als u deze nodig hebt, bijvoorbeeld bij gesprekken met uw manager."

Zich zorgen maken over wat anderen denken?

Soms kan het moeilijk zijn om onze doelen in het oog te houden, vooral als we ook nog eens energie besteden aan ons zorgen maken over wat anderen denken.

"Als u bijvoorbeeld extra tijd vrij neemt voor onderzoeken of vanwege terugvallen, maakt u zich wellicht zorgen over wat uw collega's op het werk of uw manager hiervan zullen denken", aldus Clare. "Aan de reacties van bepaalde mensen zult u niets kunnen doen, dus concentreer u op de mensen die er het meest toe doen.

"Het is mogelijk een goed idee om vooraf uw manager en afdeling personeelszaken te informeren, zodat zij begrijpen waarom u soms extra vrij nodig hebt. Zodoende zijn dan ook beter voorbereid, ook in het geval als medische hulp nodig heeft.

"Als u een collega hebt die tevens een vriend is, kunt u hem of haar als klankbord gebruiken. Dit kan bijzonder waardevol zijn."

Nieuwe vrienden maken in de MS-gemeenschap

"Soms kan het helpen om met iemand te praten die weet wat u doormaakt. Vriendschappen sluiten met andere mensen met MS en gebruikmaken van hun ideeën en ervaringen kan zeer inspirerend zijn," aldus Clare. "Praten met anderen in een vergelijkbare situatie kan u er ook aan herinneren dat u niet de enige bent en dat er andere mensen zijn waarmee u uw last kunt delen", zegt zij. "Onthoud echter dat iedereen zijn eigen ervaringen met MS heeft. De aandoening, en de beschikbare behandelingen hiervoor, beïnvloeden mensen op verschillende manieren, dus probeer u geen zorgen te maken over een bijwerking of terugval bij een vriend. Dat het met hem of haar is gebeurd, betekent nog niet dat het ook met u zal gebeuren!"
Wij bieden hier meer informatie over liefdadigheidsinstellingen en organisaties voor mensen met MS. 

MS/NLD/564/1-12/13.