Organisaties voor mensen met MS

Groepen voor en door mensen met MS kunnen een plek zijn waar u geruststelling, steun en advies kunt vinden op basis van daadwerkelijke kennis en ervaring. "Deze groepen worden vaak georganiseerd door MS-instanties en hun steun kan tal van vormen aannemen", zegt gezondheidspsychologe Clare Moloney. 

"Mogelijk is er een groep bij u in de buurt die regelmatig bijeenkomsten houdt. Vraag het uw arts, zoek online of neem rechtstreeks contact op met MS-instanties. Er zullen ook steunposten op het web zijn, zoals bulletinboards of online forums waar u lid van kunt worden, gewoonlijk anoniem. Deze kunnen fantastisch zijn, omdat u kunt profiteren van de ervaringen van anderen en uw eigen MS-ervaringen kunt delen, terwijl u toch uw privacy behoudt.
"Het uitwisselen van ideeën en ervaringen met andere mensen met MS kan krachtig en inspirerend zijn, maar u mag niet vergeten dat iedereen zijn of haar eigen ervaringen heeft met MS. Dat de ene persoon met MS is de andere niet", zegt Clare.

Een MS-groep om hulp vragen

MS-groepen en -organisaties zijn eraan gewend om te werken met mensen met MS. Zij helpen mensen elke dag op verschillende manieren en zullen met alle plezier ook u helpen als u hierom vraagt.

"Wees specifiek over het soort hulp dat u nodig hebt, zodat u optimaal gebruik kunt maken van hun middelen", stelt Clare voor. "Als u iemand anders met MS om hulp vraagt, houd er dan rekening mee dat eventuele hulp afhankelijk kan zijn van hoe zij zichzelf voelen. Wees altijd bereid om de ander ook te helpen."

Informatie over MS

Er is online heel veel goede, betrouwbare informatie over MS beschikbaar. De beste hiervan kunt u vinden door te beginnen bij organisaties en stichtingen die worden erkend door de gezondheidsautoriteiten in uw regio.

Het is tevens mogelijk om meer te weten te komen over recent onderzoek naar MS – een goede plek om te starten is: MS Research 

Een MS-organisatie zoeken

MS-stichtingen in uw omgeving vormen niet alleen een prima bron van informatie, maar beschikken ook vaak over een netwerk van steungroepen die u in contact kunnen brengen met andere mensen met MS. Persoonlijk of online kunt u dan verhalen delen, advies uitwisselen en elkaar helpen inspireren om optimaal profijt te halen uit elke dag.

Raadpleeg onderstaande links of vraag uw arts en/of ms verpleegkundige of zij contactpersonen weten bij u in de buurt. Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij:

Nationaal MS fonds

MS Vereniging

MS Web

MS Research

Stichting MS Anders

Voor verhalen van andere mensen met MS kijk op: www.platform.ms

MS/NLD/564/1-12/13.