Optimaal gebruik maken van uw afspraak

Uw arts is uw eerste aanspreekpunt voor vragen of twijfels met betrekking tot uw medicatie. Hij of zij is er om u te informeren en ondersteunen om zodoende het optimale resultaat uit uw behandeling te halen.

Waarom een goede relatie met uw arts van belang is

Een goede relatie tussen arts en patiënt vormt de basis van een goede gezondheidszorg. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die een actieve rol spelen bij hun gezondheidszorg en met hun arts samenwerken, zich niet alleen meer tevreden voelen over de zorg die zij ontvangen, maar ook minder bezorgd zijn over hun aandoening en meer het gevoel hebben dat ze hun behandeling onder controle hebben.

Als u een goede relatie hebt met uw arts, is de kans groter dat u hem of haar vertrouwt. Dit betekent dat u eerlijker en opener bent over hoe u zich voelt, en dat u ook de vragen durft te stellen waar u mee zit.

Hoe u een verschil kunt maken

"Er zijn enkele dingen die u kunt doen om een goede arts-patiëntrelatie op te bouwen en die uw arts helpen u te helpen", aldus gezondheidspsychologe Clare Moloney.

  • Wees geïnformeerd over uw aandoening en behandeling, zodat u relevante vragen kunt stellen en de antwoorden beter begrijpt. Als u iets niet zeker weet, vraag dan om meer informatie
  • Bereid u goed voor op afspraken
  • Wees open en eerlijk. Uw arts kan u alleen helpen als hij of zij het hele plaatje kent. Vergeet niet om eventuele bijwerkingen te melden die u mogelijk ervaart zodat uw arts weet hoe u zich voelt
  • Houd uw aandoening en behandeling in de gaten samen met uw arts. Dit kan uw arts helpen bij het identificeren van problemen die zich kunnen voordoen, zodat deze zo tijdig kunnen worden behandeld
  • Neem uw medicatie in zoals voorgeschreven – zelfs de beste relatie tussen arts en patiënt ter wereld zal u niet helpen als u het advies van uw arts niet opvolgt!

Geloof in uzelf

"Het kan soms moeilijk zijn om vragen te durven stellen of om te vragen of bepaalde informatie nog eens kan worden herhaald, maar het is belangrijk te onthouden dat uw arts aan uw kant staat", aldus Clare.

"Uw arts heeft het beste voor met u en uw gezondheid, dus als u vragen hebt, zal hij of zij het geen probleem vinden als u deze stelt", zegt zij. "Probeer wat ontspanningsoefeningen vóór uw afspraak te doen, zodat uw geest helder is, of neem een vriend mee ter ondersteuning en een tweede luisterend oor."

“Weet ook dat, als het aankomt op het bespreken van onderwerpen die u wellicht moeilijk vindt, zoals anticonceptie en seks, artsen het allemaal al eens eerder hebben gehoord."

Technieken om u te helpen met uw arts te praten

Als u moeite hebt om met uw arts te praten, kunnen deze tips wellicht helpen:

  • Maak vóór de afspraak aantekeningen voor uzelf. Noteer eventuele vragen die u hebt, inclusief ‘beginvragen’ om u op gang te helpen (zoals "Ik wilde u vragen waarom..." of "Vindt u het erg om nog een keer uit te leggen waarom...") 
  • Probeer een rollenspel met een vriend of familielid vóór de afspraak, zodat u kunt oefenen met wat u wilt zeggen
  • Neem uw notities, zoals die in uw dagboek, mee zodat u ze kunt bespreken met uw arts. Het kan de uitleg vergemakkelijken 
  • Wees niet bang om vragen te stellen over een beslissing van uw arts. Probeer de vragen rustig en duidelijk te stellen. Probeer iets in de trant van: "Dokter, ik weet wat u gezegd hebt over X, maar ik vroeg me af of..."
MS/NLD/564/1-12/13.