Optimaal profijt halen uit uw afspraken

Uw afspraken bieden u de gelegenheid om met uw medische zorgverleners rond de tafel te gaan zitten en te bespreken hoe u zich voelt. "Afspraken zijn een belangrijk middel om uw arts, verpleegkundige of specialist te helpen uw situatie te beoordelen en te controleren of uw behandeling volgens plan verloopt", aldus gezondheidspsychologe Clare Moloney. "Maar zij vormen ook een forum waaraan u vragen kunt voorleggen, waarmee u nieuwe problemen die voortvloeien uit uw behandeling kunt voorleggen of waarmee u eventuele punten van zorg of successen kunt bespreken die u zijn opgevallen."
Hier volgen Clare's belangrijkste tips om u te helpen optimaal profijt te halen uit elke afzonderlijke afspraak:

Plan van tevoren

Gebruik de weken tussen elke afspraak om eventuele vragen of andere waarnemingen met betrekking tot uw behandeling bij te houden. Dit helpt niet alleen ervoor te zorgen dat u eraan denkt om alle vragen te stellen die zijn opgekomen, maar geeft uw arts tevens een beter idee van hoe het met u gaat.

Plan ook vooruit op de dag zelf en zorg dat u er ruim op tijd bent, zodat u even tijd hebt om tot rust te komen in de wachtruimte.

Alles onder controle?

Als u zich nerveus voelt voor een consult, probeer dan wat ademhalingsoefeningen te doen om u te helpen ontspannen. "Een oefengesprek houden vóór het consult, waarbij u vragen stelt en uw vriend doet of hij of zij de arts is, kan eveneens helpen om rustig te worden en kan een goede voorbereiding vormen", zegt Clare. "Probeer positief te blijven en blijft u zich concentreren op de vragen die u wilt stellen." Als u uw volledige aandacht vestigt op het consult zelf, kan u dit afleiding bieden, zodat u geen tijd hebt om nerveus te zijn!
"En probeer het niet gênant te vinden om te praten over onderwerpen als anticonceptie – onthoud dat uw arts het allemaal al eens eerder heeft gehoord (en waarschijnlijk zelfs al een- of tweemaal diezelfde dag!)"

Neem een vriend mee

Overweeg een goede vriend of een familielid die goed is geïnformeerd over uw MS te vragen met u mee te gaan naar de afspraak. "Twee paar oren is altijd beter dan één", zegt Clare. "Niet alleen kan uw vriend steun bieden, maar hij of zij kan ook notities voor u maken zodat u zich kunt concentreren op het gesprek. Ook zij kunnen vragen voor u stellen. U kunt samen uw notities nog een doorlopen en praten over wat er is besproken tijdens het consult."

Maak aantekeningen

Neem een notitieboekje en een pen mee zodat u de antwoorden op vragen die u stelt kunt noteren. Bovendien kunt u aantekeningen maken over eventuele andere nieuwe of interessante punten die uw arts aan de orde brengt. Het kan zelfs helpen om een mini-taperecorder mee te nemen of uw telefoon of tablet te gebruiken om de afspraak op te nemen, zodat u deze achteraf nog eens kunt afspelen om er zeker van te zijn dat u de eerste keer alles goed hebt gehoord en begrepen.

Stel vragen

Durf vragen te stellen of om verduidelijking te vragen als u iets niet begrijpt. "Door vragen te stellen komt u niet alleen meer te weten over uw aandoening en uw behandeling, maar kunt u tevens uw zelfvertrouwen helpen vergroten en het gevoel krijgen dat u de ziekte beter onder controle hebt." Zie 'Haal het optimale uit uw afspraak' voor tips en advies met betrekking tot het stellen van vragen en het praten met uw arts.

Vraag om meer tijd

U hoeft zich niet opgejaagd te voelen. Als u nog vragen of punten van zorg hebt aan het einde van uw afspraak, kunt u om meer tijd vragen of een nieuwe afspraak maken. Het kan tevens helpen om te vragen om een verwijzing zodat u kunt praten met een andere medische zorgverlener die met uw arts werkt, bijvoorbeeld een therapeut om u te helpen om te gaan met uw angstgevoelens of een voedingsdeskundige om u te helpen zo gezond mogelijk te leven. "U zou ernaar moeten streven elke afspraak af te sluiten met een tevreden en goed gevoel over het advies dat u hebt gekregen", zegt Clare.

MS/NLD/564/1-12/13.